Redo att släppa ratten?

Självkörande bilar är här för att stanna.
Nu står bilvärlden redo för sitt kanske största språng någonsin.
En aktör som storsatsar inom området är BMW – med målet att lansera en fullt självkörande bil på mindre än tre år.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Svenska Dagbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på BMW

FRAMTIDEN ÄR SNART här.
En värld bestående av självkörande bilar är inte längre en utopi – utan en verklighet som närmar sig med stormsteg.
Frågorna som kvarstår ligger i detaljerna, inte om den bredare utvecklingen kommer bli verklighet. Som frågan i fall alla bilar kommer att vara självkörande – och således helt eliminera behovet av att ta körkort. Eller kommer de automatiserade fordonen mestadels bestå av taxibilar, bussar och lastbilar?

Oavsett vilken framtid vi står inför vill BMW leda den tekniska utvecklingen.
I början av året offentliggjorde BMWs vd Harald Krüger en investering på sju miljarder euro under 2018 i självkörande bilar och elbilar.

– Hållbar mobilitet och autonom körning går hand i hand. Vi kommer att lansera autonom teknik 2021. Det innebär att vi tekniskt har bemästrat nivå tre till fem, säger Harald Krüger.

HELA BILVÄRLDEN fokuserar på de olika nivåerna av självkörande bilar. Men vad innebär de egentligen?
Det finns fem nivåer för självkörande bilar att ha koll på:

Just nu befinner sig bilindustrin på nivå ett, två eller tre – beroende på vilken biltillverkare du frågar.
Nivå ett – ”feet off” – är vad vi i vanliga fall kallar adaptiv farthållare, som kan vara mer eller mindre smart och hålla avståndet till framförvarande bil.
Nivå två – ”Hands off” – innebär att du kan släppa ratten under vissa förhållanden, exempelvis när bilen kryper i en bilkö och ska hålla sig inom sin körfil och inte köra på bilen framför. Men som förare måste man hela tiden vara redo att greppa ratten.
Nivå tre – ”Eyes off” – innebär att föraren kan släppa vägen med ögonen och exempelvis se en film under färden. Men föraren måste fortfarande kunna gripa in om bilen kräver det.
Nivå fyra – ”Attention off”– liknar nivå tre men här kan föraren helt släppa ansvaret under vissa förhållanden och kanske ta en tupplur under färdens tråkigare partier.
Nivå fem – ”Passenger” – här är bilen fullt autonom, ratten i det närmaste ett tillbehör och i förarsätet betraktas man snarare som en passagerare än en förare.

Vi vill ta en ledande position i självkörande teknologi. Klaus Fröhlich, styrelseledamot i BMW Group.

EN VIKTIG DEL av BMWs satsning på självkörande bilar är det nyinvigda BMW Autonomous Driving Campus i München. Campuset ligger i Unterschleißheim, strax utanför München. På plats kommer 1 800 utvecklare och experter inom olika områden samarbeta för att nå BMWs högt ställda målsättningar för självkörande bilar. Att samla kompetensen kommer accelerera utvecklingen avsevärt, inte minst då mjukvaruutvecklarna kan ta sin nyskrivna kod och genast testa i ett faktiskt fordon direkt på området.

Campuset i Unterschleißheim kommer vara ett nav i BMWs utveckling av självkörande bilar.

I dag testar BMW ett 40-tal självkörande bilar men i slutet av 2018 räknar BMW med att man kommer att ha 80 självkörande fordon i trafik i bland annat Kina, USA och Israel. BMW Autonomous Driving Campus i Unterschleißheim kommer att vara ett viktigt nav för utvecklingen.

Campuset är fortfarande under uppbyggnad men huvudbyggnaden och verkstäder står redan klara med plats för 500 bilar. En testbana är snart klar och kommer att användas för att kalibrera testfordon.

BMW X5 har en stor bredd av system för förarassistans och ger en tydlig indikation om den självkörande framtiden. Bland annat har modellen aktiv farthållare med Stop & Go-funktion, körfältsassistans med automatiskt filbyte, köassistans, skydd mot sidokollision och flertalet varningsfunktioner. En ytterligare vinkning mot framtidens automatiserade körning är backassistenten. Systemet tar över styrningen av bilen vid backning, vilket fungerar upp till 50 meter.

– Vi vill ta en ledande position i självkörande teknologi. Att samla våra resurser och våra partners är nödvändigt för att kunna driva utvecklingen framåt på ett snabbt och flexibelt sätt, säger Klaus Fröhlich, styrelseledamot i BMW Group.

ENLIGT EXPERTERNA KRÄVS det tre komponenter för att skapa en säker självkörande bil: sensorer, kartor och AI (Artificiell intelligens, bilens ”hjärna”).

Sensorer krävs för att se vad som händer runt bilen.

Sensorer krävs för att se vad som händer runt bilen.

Noggranna kartor ger bilen koll på vart den ska köra.

Noggranna kartor ger bilen koll på vart den ska köra.

En AI kan fatta beslut utifrån trafiksituationen.

En AI kan fatta beslut utifrån trafiksituationen.

Tillsammans skapas en heltäckande bild av bilens omgivning.

Tillsammans skapas en heltäckande bild av bilens omgivning.

Så här ser en av BMWs självkörande bilar ut i dag.

Så här ser en av BMWs självkörande bilar ut i dag.

Sensorer gör det möjligt för bilen att se vad som händer runt omkring den. Bilarna utrustas med olika kombinationer av lidar (laser-radar), vanliga kameror och värmekameror för att skapa en heltäckande bild av trafiksituationen.

Exakta kartor är en förutsättning för självkörande bilar idag. I början av nästa årtionde kommer BMWs bilar att ha högupplösta kartor som uppdateras i realtid, bland annat genom information som skickas mellan bilar. På så sätt kan de självkörande bilarna ”se” längre än vad sensorerna medger, något som gör färden säkrare.

Slutligen krävs en AI som löpande kan fatta korrekta beslut beroende på trafiksituationen.

– Framtidens bilar behöver inte strikta programregler, de behöver en AI som lär sig allt mer för varje körd mil och som tar hänsyn till förarens vanor, säger Klaus Fröhlich, BMW.

 

så många mil kommer BMWs självkörande bilar ha kört innan 2021

VAD KOMMER DÅ de självkörande fordonen innebära för vårt samhälle – och biltillverkarna? Vissa experter menar att omställningen kan jämföras med när häst och vagn ersattes av de första bilarna.

BMW räknar bland annat med antalet trafikolyckor kommer att minska tack vare självkörande bilar. Redan i dag kan BMW se att fordon med självkörande teknik på nivå 1 och 2 minskar antalet olyckor med upp till 30 procent.

Det man kan fråga sig är hur den självkörande satsningen går ihop med BMWs identitet. Företaget har byggt sitt anseende på att leverera körglädje in i minsta detalj.

 

BMW garanterar att man alltid ska stå för sann körglädje men konstaterar att man kan uppleva olika sorters körglädje beroende på situation. I dag sitter en genomsnittlig förare i Tyskland fast i kö uppemot 30 timmar per år. När bilen kan köra själv kan föraren använda tiden vettigare, till att läsa, sova eller arbeta.

– Det finns tillfällen i en bil till exempel i köbildning, då det är mindre kul att köra. Då kan självkörande teknik snarare vara en avlastning, säger Richard Fagerholm, produktchef på BMW Sverige.

Och han menar samtidigt att vi sannolikt alltid kommer ha alternativet att ta över kontrollen av bilen själva – och till fullo njuta av allt vad det innebär att köra bil.

– Det går att leda utvecklingen av självkörande bilar och samtidigt stå för körglädje, Richard Fagerholm.

Fördjupa dig i BMWs hållbarhetsarbete här: