Framtiden är elektrisk

Sju miljarder euro. Så mycket investerar BMW i elektrifiering och autonom teknik – bara under 2018.
– Det är vårt sätt att försäkra oss om en ledande position i premiumsegmentet även i framtiden, säger Harald Krüger, vd för BMW Group.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Svenska Dagbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på BMW

MED NYA MODELLER, som BMW M5, X5 och BMW i8 Roadster, omdefinierar BMW just nu begreppet körglädje. Men i BMW Groups huvudkontor i München funderar några av vår generations skarpaste hjärnor på hur morgondagens körglädje ska definieras. Och nu blir det allt mer tydligt att morgondagens mobilitet är elektrisk.

BMW gav sig tidigt in i den elektrifierade bilismen med modellerna i3 och i8. Det har gett resultat – i dag är BMW Europas största leverantör av laddbara bilar. Under 2017 sålde BMW 100 000 elektrifierade bilar, inklusive elbilar, hybrider, och laddhybrider. 2018 ser ut att bli ännu ett rekordår med en beräknad försäljning på 140 000 laddbara bilar.

i8 och i3 har gett BMW mycket användbar kunskap.

– Sedan BMW i3 introducerades år 2013 har vi levererat fler än 200 000 elbilar. Vi var tidiga med att fokusera på det här området, vilket är en viktig förklaring bakom våra framgångar, säger Harald Krüger, BMW Groups vd.

i3 och i8 har varit ett pilotprojekt för BMW – även om modellerna har varit populära har de levt ett parallellt liv vid sidan av BMWs övriga modellprogram. Men nu har BMW avslöjat en ny strategi – som tydligt visar att elektrifieringen kommer genomsyra hela BMWs modellprogram.

– För ett par år sedan var projektet ”i” fristående. Nu kommer ”i” till BMWs kärnvarumärke. Framåt kommer alla eldrivna BMW-modeller ha ”i”-märket och vara utrustade med femte generationens batteriteknologi. Med en utökad räckvidd på ungefär 700 kilometer kommer våra elbilar vara ett fullvärdigt alternativ för vardagsanvändning, säger Harald Krüger.

i3 och i8 har varit otroligt lärorikt projekt för biljätten och teknikutvecklingen kommer väl till pass i BMWs nya modellprogram. BMWs utveckling av batterier och drivlinor för bland annat i3 och i8 har resulterat i komponenter som framöver kan integreras i en rad olika modeller.

HUR SER DÅ FRAMTIDEN egentligen ut för elbilar? Enligt den nya rapporten Bloomberg New Energy Finance är elbilens intåg på bred front snart här. Rapporten spår att senast 2040 kommer mer än varannan bil vara elektrisk och att elbilsförsäljningen kommer ligga på elva miljoner bilar 2025. Enligt rapportförfattarna kommer elbilen vara kostnadsmässigt konkurrenskraftig 2024 och 2029 nås prisparitet. Dessutom tror man att utbudet kommer att öka dramatiskt. Inom fyra år antas antalet modeller vara det dubbla. Det är en utveckling som BMW vill leda.

– Innan år 2025 kommer våra kunder att ha 25 eldrivna modeller att välja bland, varav 12 ska vara helt elektriska, säger Harald Krüger.

För att nå dit genomför BMW en rekordinvestering på el under 2018 på sju miljarder euro på självkörande bilar och elbilar – något som kommer accelerera företagets utvecklingen betydligt.
Att BMW nu tar flera konkreta och stora steg mot en elektrifierad framtid syns i de nya modellerna i4 och iX3.

i4 kommer att lanseras inom ett par år.

i4 kommer att lanseras inom ett par år.

Modellen kallades för i Vision Dynamics första gången den presenterades.

Modellen kallades för i Vision Dynamics första gången den presenterades.

Den kan ses som ett storasyskon till i3.

Den kan ses som ett storasyskon till i3.

Räckvidden ska ligga på 70 mil.

Räckvidden ska ligga på 70 mil.

Till skillnad från i3 och i8 är i4 en sedan – vilket kan tilltala en bred målgrupp.

Till skillnad från i3 och i8 är i4 en sedan – vilket kan tilltala en bred målgrupp.

NYA I4 KOMMER att påminna om en vanlig sedanmodell jämfört med i3 – om än en väldigt snygg och futuristisk sedan. Modellen är en vidareutveckling av konceptbilen i Vision Dynamics som visades första gången under hösten 2017. BMW siktar på att ge i4 en räckvidd på ungefär 70 mil. Det är ännu inte helt klart när i4 kommer att lanseras men BMW räknar med att den kommer vara en del av deras bredare sortiment av elbilar år 2025.

För första gången kombinerar vi alla tekniska möjligheter för framtidens fordon, i en bil. Harald Krüger, BMW Group, om kommande modellen iNEXT.

Något som däremot är klart är att den populära SUV:en X3 blir elektrisk redan 2020. BMW visade under våren upp konceptbilen BMW Concept iX3, som kommer vara förlaga för den slutgiltiga produktionsmodellen. Den elektriska motorn i BMW Concept iX3 har en effekt på över 270 hk och batteriets kapacitet är 70kWh. Detta ger konceptbilen en räckvidd på över 400 km enligt den nya mer krävande WLTP-körcykeln, som nu införs efter sommaren.

Med BMW Concept iX3 öppnar BMW också ett nytt kapitel för bolagets elektriska strategi. Framöver ska den flexibla arkitekturen tillåta full flexibilitet att producera bilar med framhjuls-, bakhjuls- och fyrhjulsdrift. Samma flexibilitet gör också att bilarna kan produceras med förbränningsmotor, som plug-in hybrid eller med elektrisk drivlina – på samma produktionslina.

iX3 kommer ha en räckvidd på ungefär 40 mil enlig den nya WLTP-körcykeln.

OCH NU UNDER våren avslöjade BMW nästa steg i företagets elektrifiering – den helelektriska flaggskeppsbilen BMW iNEXT. Den kommer produceras i tyska Dingolfing från år 2021 och kombinerar alla nya tekniska lösningar som kännetecknar framtidens fordon – helelektrifiering, självkörning och digitalisering.

– iNEXT är vårt framtidsbygge. Den kommer ge nytta till hela bolaget och alla våra varumärken. För första gången kombinerar vi alla tekniska möjligheter för framtidens fordon, i en bil. iNEXT är helelektrisk, fullt ansluten till våra olika digitala tjänster och erbjuder en hög grad av automatiserad körning, säger Harald Krüger.

Mer än så här har inte avslöjats om den iNEXT.

BMW har under hela sin historia lyckats med bedriften att återuppfinna sig själv och sitt modellprogram. Nu står man återigen vid ett vägskäl med flera framgångsrika år i ryggen – redo för att genomföra den största modelloffensiven i företagets historia. Harald Krüger, är säker på vilken väg BMW kommer att välja.

– Vår framtid är definitivt elektrisk, säger han.